Ο ρόλος της διατροφής στον καρκίνο του παχέος εντέρου

O ορθοκολικός καρκίνος ή καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη νεοπλασία στις γυναίκες και η τρίτη στους άνδρες, με 1,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παγκοσμίως για το 2018, συγκριτικά με τα 1,4 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις του 2012. Σύμφωνα με τον οργανισμό World Cancer Research Fund International, στα άτομα < 50 ετών παρατηρείται αυξητική τάση, με 2% ετήσια αύξηση στις νέες διαγνώσεις ορθοκολικού καρκίνου.

Εκτός από την κληρονομική προδιάθεση, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση επιβαρυντικών παραγόντων όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα στην εμφάνιση του καρκίνου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη ¨Role of Diet in Colorectal Cancer Incidence”, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, η μετα-ανάλυση 9954 μελετών ανέδειξε αρχικά τη συσχέτιση 109 διατροφικών παραγόντων και καρκίνου του παχέος εντέρου, οι 35 από αυτούς παρουσίασαν υψηλή συσχέτιση.

Από τους 35, οι 5 διατροφικοί παράγοντες που παρουσίασαν στατιστικά σημαντική θετική ή αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν οι φυτικές ίνες, το διατροφικό ασβέστιο, το γιαούρτι το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ.

Μικρότερη επίπτωση καρκίνου του παχέος εντέρου παρατηρήθηκε με την κατανάλωση:

  • Φυτικών ινών
  • Ασβεστίου λαμβανόμενου μέσω των τροφών
  • Γιαουρτιού

Αντίθετα, αυξημένη επίπτωση καρκίνου του παχέος εντέρου παρατηρήθηκε με την κατανάλωση:

  • κόκκινου κρέατος σε μεγάλη συχνότητα
  • κατανάλωση αλκοόλ μεγαλύτερη ή ίση των 4 ποτών την ημέρα

Στο ενημερωτικό έντυπο για τον ορθοκολικό καρκίνο από τον World Cancer Research Fund International, επισημαίνεται ότι η υιοθέτηση απλών, καθημερινών αλλαγών στη διατροφή, στη φυσική δραστηριότητα και στον τρόπο ζωής μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το 90% των νεοπλασιών του εντέρου θεωρούνται ιάσιμες όταν διαγνωστούν εγκαίρως. Σε προχωρημένο στάδιο, η πενταετής επιβίωση εκτιμάται περίπου στο 13%, κάνοντας τον ορθοκολικό καρκίνο την δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο, αγγίζοντας τους 700.000 θανάτους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή:

https://www.wcrf.org/dietandcancer/colorectal-cancer

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2776517

Σχετικά άρθρα